Sadržaj bakra u hrani zavisi od više cinilaca. Sadržaj bakra u namirnicama zavisi od sastava zemljišta i od koncentracije bakra u njemu. U obrocima, bakar  može da se nađe u većoj koncentraciji ukoliko su korišćeni sudovi koji u sebi sadrže bakar. Suština ograničenog unosa bakra je da se smanji unos namirnica koje u sebi sadrže ovaj element u većoj količini, a to su:

  • iznutrice, školjke, suvi pasulj, grašak, celo zrno žitarica , čokolada.

Ukoliko je u vodi za piće koncentracija bakra veća od 100 µg/l, sigurniji je unos flaširane vode sa nižom koncentracijom bakra (obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda).

Izbegavati alkoholna pića jer alkohol negativno utiče na jetru.
Za bolju kontrolu unosa bakra najbolje je koristiti prosečna posluženja – 80-100 g mesa ili ribe, ½ šolje povrća, 1 parče hleba.

Da bi ste pogledali sledeće dokumente potreban Vam je Acrobat Reader 5.0 ili noviji. U slučaju da nemate instaliran Acrobat Reader, možete ga skinuti klikom na sličicu.

Medicinska nutritivna terapija

Primer jelovnika