Novosti u lečenju Wilsonove bolesti

Regionalni skup pacijenata i doktora

 

Prvi put su se na jednom mestu skupili pacijenti i doktori iz regiona.

 

Makedonsko  Udruženje za pomoć obolelim od Wilsonove bolesti je organizovalo skup na kome su učestvovali pacijenti i eminentni stručnjaci za ovu oblast iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Austrije.  Skup je za dva dana imao bogat i sadržajan program.

Prvi dan su održavana predavanja za lekare iz različitih oblasti u kojima su simptomi bolesti najčešći. Od svih predavanja posebno možemo da izdvojimo prezentacije prof. dr. Petera Ferencija (Departman Interne Medicine, Gastroenterologija i Hepatologija, Univerzitet u Beču, Allgemeine Krankenhaus), prof. dr Marine Svetel (Klinika za Neurologiju KC Srbije, Medicinski fakultet Beograd) kao stručnjake sa najviše iskustva u ovoj oblasti. Uz učešće ostalih profesora i lekara razvila se veoma konstruktivna diskusija, razmena znanja i iskustva u unapređenju medicinskog tretmana Wilsonove bolesti.

Drugi dan su predstavnici udruženja iznosili svoja iskustva u radu i problemima na koja nailaze. Predstavnik H.U. Wilson je prezentirao ‚‚Priručnik za pacijente‚‚ koji će biti preveden na Makedonski i Bugarski. Takođe su pacijenti postavljali pitanja profesorima dr. Ferenciju i dr.Svetel o svim nedoumicama oko lečenja.

Opšti zaključak je da još uvek se nedovoljno zna o Wilsonovoj bolesti i da se ne primenjuju adekvatne metode lečenja. Zato je ovaj skup veoma značajan jer mapira stručnjake u regionu i daje informaciju gde i kako može naći odgovore oboleli od Wilsonove bolesti.

Predstavnici Udruženja Makedonije, Bugarske i Srbije su usvojili zaključak o neophodnosti stvaranja regionalnog saveza i razmeni iskustava i znanja.

Naše Udruženje se još jednom zahvaljuje Maji i Anji na energiji i požrtvovanju organizovanja prvog regionalnog skupa o WB

 

Na našem sajtu uskoro ćemo dodati još dve stranice, Eksperti i Region na kojima ćemo objavljivati radove i mišljenja stručnjaka jer ovo nije svakidašnja bolest i ne može da je leči svaki lekar. Objavljivaćemo i vesti i strategije delovanja u regionu.